Ny standard för smarta hem lanseras 2021

Projektet ”Connected Home over IP” är en arbetsgrupp inom Zigbee alliance som startade i januari 2020. Alliancen har 145 medlemsföretag med en hög legitimitet med stora aktörer som deltar i arbetsgruppen så som Apple, Amazon, Google, Samsung, ASSA Abloy, IKEA, Huawei, Schneider Electrics och Philips. Lansering av en ny standard väntas ske våren 2021 som bygger på Ethernet (IP), därmed stöd för trådlöst WiFi och mobilt bredband.

Målet med Connected Home over IP-projektet är att förenkla tillverkarnas utveckling och öka konsumenternas kompatibilitet. Projektet bygger på en gemensam övertygelse om att smarta hemapparater ska vara säkra, pålitliga och sömlösa att använda. Genom att bygga vidare på Internet Protocol (IP) syftar projektet till att möjliggöra kommunikation mellan smarta hemenheter, mobilappar och molntjänster samt att definiera en specifik uppsättning av IP-baserade nätverkstekniker.

Branschens arbetsgrupp kommer att ta en öppen källkodsstrategi för utveckling och implementering av ett nytt enhetligt anslutningsprotokoll. Projektet avser att använda bidrag från marknadstestade smarta hemteknologier från Amazon, Apple, Google, Zigbee Alliance och andra. Beslutet att utnyttja dessa tekniker förväntas påskynda utvecklingen av protokollet och ge fördelar för tillverkare och konsumenter snabbare.

Projektet syftar till att göra det lättare för enhetstillverkare att bygga enheter som är kompatibla med smarta hem- och rösttjänster, exempelvis Amazons Alexa, Apples Siri och Googles assistent. Det planerade protokollet kommer att komplettera befintlig teknik och medlemmarna i arbetsgruppen uppmuntrar tillverkare av enheter att fortsätta att förnya sig med tekniker som finns tillgängliga idag.

Vill du diskutera smarta hem med oss? Kontakta författaren till artikeln.
Rickard Hellgren
rickard.hellgren@evado.se , 070-6726900