Årets julklapp: ett friskare liv!

Dec 14th, 2016   Evado Mobile Core


Ny VR-teknik stärker whiplashskadades nackar

Årets julklapp är också årets nyhet för patienter med långvarig nacksmärta. Inom kort lanseras hemmaträning med produkten RecoVR. Evado heter företaget som, tillsammans med Stockholms läns landsting, SLL Innovation och Högspecialiserad smärtrehabilitering på Danderyds sjukhus, har tagit fram tekniken som ska hjälpa smärtpatienter över hela världen till ett bättre liv.

Genom att fästa blicken på en boll och ta med sig den i huvudvridningar uppåt, nedåt, åt vänster och åt höger – som en joystick – kan patienten träna specifika rörelser i nacken. Med hjälp av VR-glasögonen (virtual reality) och vårdapplikationen RecoVR blir träningen lätt att utföra i hemmet, samtidigt som antal träningstillfällen, resultat och förbättringar registreras och kan läsas av patienten och sjukgymnasten. I glasögonen finns ett rörelsegyro som registrerar rörelserna. Tekniken är framtagen för att hjälpa patienter med svåra långvariga smärtor, ofta till följd av en whiplashskada.

julklapp_liggande

Maria Glavare, projektledare på den Högspecialiserade smärtrehabiliteringen vid Danderyds sjukhus, är sjukgymnast och har varit med i projektet från start:

– Vi sökte en funktionell träningsmetod, gärna lustfylld, där patienten kunde få direkt återkoppling på sitt utförande. Att förbättringarna som mäts blir tydliga är viktigt för motivationen. Vi hade prövat med feedback från exempelvis en tryckmätare förut, säger hon och berättar att patienter som varit med i utvecklingsarbetet upplevt att det varit roligt, att musklerna i nacken verkligen fått jobba och att det varit lätt att komma in i spelet.

Idén till det nya hjälpmedlet väcktes av sjukgymnasten Rafaela Voss och under hösten 2014 utvecklades en prototyp i ett samarbete mellan Film Stockholm Kulturförvaltningen SLL, Högspecialiserad Smärtrehabilitering Danderyds Sjukhus och en student från KTH tillsammans med patienter från verksamheten. Ett samarbete inleddes även med SLL innovation.

Efter en upphandling valdes Evado ut för att färdigställa produkten.

– Vi hade en konkret produkt att visa upp, vi var aktuella med tekniken redan under årets sändning av Musikhjälpen och Melodifestivalen. Det var Evados mobila plattform – Evado Mobile Core (EMC) -som utgjorde grunden och möjliggjorde distributionen av VR i SVT360 lösningen. Det nya användningsområdet i sjukvården visar att VR-tekniken inte bara är lek, utan kan göra skillnad i samhället, säger Rickard Hellgren, VD Evado och berättar att arbetet med RecoVR pågått sedan augusti månad.

Produkten presenterades under mässan IT i vården den 30 november i Stockholm och beräknas lanseras under det första kvartalet 2017. Högspecialiserad smärtrehabilitering kommer att fortsätta utvärdera produkten på patienter och finnas med i fortsatt utvecklingsarbete under 2017.

Fotnot: SLL Innovation är ett landstingsövergripande innovationssystem, uppbyggt genom ett samarbete mellan aktörerna: Danderyds sjukhus AB, Karolinska Universitetssjukhuset, Södersjukhuset AB, Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO), Södertälje sjukhus AB samt Tio Hundra AB. SLL Innovation tar tillvara och utvecklar de goda idéer som föds i sjukvårdens vardag. SLL Innovations uppdrag är även att erbjuda ett flertal tjänster som passar entreprenörer och företag inom det medicintekniska området som vill nå den kliniska expertis som finns inom sjukvården.