En av tre finalister

Projekt som Evado leder uppmärksammas

Norrbottens kommuner är först i landet med ett gemensamt verksamhetssystem för socialtjänsten i alla länets 14 kommuner.

Projektet som är i slutfasen och saknar motstycke i Sverige har nu uppmärksammats stort bland landets övriga kommuner. Nu är projektet även en av tre finalister till Vitalis Stipendium 2024.

Evado har varit huvudprojektledare för detta projekt och vi är oerhört stolta över vad kommunerna i Norrbotten tillsammans med oss på Evado har åstadkommit. Vi vill också rikta ett stort tack till projektets systemleverantör, Pulsen Omsorg (https://pulsen.se/) , för ett gott samarbete .

 Vitalis stipendium vill lyfta och uppmärksamma initiativ som genom digitalisering och nytänkande skapar nytta för individ, verksamhet eller samhälle. Det kan handla om en produkt, ett projekt, en metod eller ett arbetssätt. Stipendiet delas ut årligen till personal inom vård och omsorg.

 

Projektledare Håkan Olsson intervjuas

Vad är bakgrund till projektet?

Utmaningen är att upprätthålla servicenivån inom socialtjänsten och ge Norrbottens invånare den socialtjänst och välfärd som de har rätt till. I Norrbottens län har vi, och kommer att ha, stor brist på kompetens och medarbetare inom en snar framtid. I Sverige kommer det att saknas 160 000 utbildade medarbetare inom vård och omsorg år 2035. I Norrbotten kommer cirka 3 000 personer att saknas till jobb inom vård och omsorg.

Viken omfattning har projektet?

Projektet omfattar 14 kommuner i Norrbotten med ca 250 000 medborgare och 10 500 medarbetare inom de olika socialförvaltningarna. Under utvecklingsarbetet och under införandet av det nya eko-systemet har flera hundra medarbetare från kommunerna var delaktig i arbetet.

Hur ser visionen ut för projektet

”Vi ska skapa ett eko-system av löst kopplade tjänster mot en stabil och varaktig kärna” d.v.s. att vi ska skapa ett modulärt system där vi kan plocka in nya tjänster och processer när kraven förändras, men också kunna plocka bort tjänster och processer som inte är aktuella. Det ska vi kunna göra utan att den grundläggande informationen om brukare och patienter förändras.

Hur ser målbilden ut för projektet?

Den målbild som projektet fick när vi startade var att ”Vi ska skapa förutsättningar för mellankommunal samverkan” för att kunna möta de utmaningar som kommer.

Håller projektet sin tidplan?

Ja – De första diskussionerna starta bland socialcheferna 2017 och vi startad upp projektet 2018. Projektet delades in i tre faser

·         Förstudie, behovs och upphandlingsfas

·         Masterkonfigurationsfas

·         Införandefas på 14 kommuner

Samtliga kommuner kommer att vara inne i eko-systemet enligt tidplan i maj 2024.

Kommunerna själva beskriver resan så här

Själva projektet har från start bedrivits som en medverkansdesign och deltagande design, vilket innebär att många av personalen från hela länet har varit med när vi har genomfört kraven inför upphandlingen. Nu under utvecklings- och implementeringsfasen bidrar även personalen under hela processen.

Hela resan från 2017 fram till nu har varit väldigt lärorik och vi tror att vår kunskap kan bidra till myndigheter runt omkring. Det viktigaste i den här upplevelsen är att vi samarbetar och arbetar tillsammans. Det är fundamentet i det här projektet. Utan gemensamma ansträngningar, ambitioner och viljestyrka skulle detta inte vara möjligt. I det avseendet tycker vi att Norrbottens kommuner är ett lysande exempel på framtidens hållbara sätt att samarbeta. Projektet handlar inte om IT system utan genom samverkan och EKO system där vi skapar nya arbetssätt.

Östholm Design

Digital/UI/UX designer from Stockholm, Sweden.

https://ostholm.design
Föregående
Föregående

Effektuttag i realtid

Nästa
Nästa

Ett starkt 2023!